5 Eco friendly savjeta

Svi možemo napraviti nešto za prirodu i okoliš koji nas okružuje. Predstavljam vam pet eco friendly savjeta kojima zajedno možemo učestvovati u njenom očuvanju. Pored pozitivnog uticaja na okolinu dobre su i za vaš novčanik. Nije teško i ne košta puno, probajte!

Prva

Zamjenite plastične boce staklenim!

Prolazeći kraj drugih ljudi često vidimo da mnogi od njih nose plastične boce s vodom. To je dobra navika. Međutim za nas i naš okoliš to nije najbolji izbor. Prvo, zbog toga u prirodi završava mnogo plastičnih boca koje se teško razgrađuju. Drugo nije dobar izbor zato što plastika otpušta štetne tvari u vodu koju mi pijemo. Odlična alternativa plastici je upotreba staklenih boca. Dugotrajnije su, kad se razbiju mogu se reciklirati i ponovo proizvesti korisni proizvodi.

Druga

Odjeća i obuća od organskih ili recikliranih tkanina

Tekstilna industrija stoji rame uz rame sa nekim od najvećih zagađivača okoliša. Pamuk koji je dio većine odjevnih predmeta ima loš uticaj na prirodni okoliš. To se ogleda u velikoj količini pesticida i vode za njegovu proizvodnju. Nedostatak mu je i što je uzgojen od genetski modificiranog sjemena.

U odnosu na običan postoji i organski ili prirodni pamuk koji se uzgaja bez pesticida. Zbog toga je prirodni pamuk skuplji. Prednost mu je izdržljivost i kvaliteta. Lan i konoplja su visoko održive kulture od kojih se izrađuje odjeća i obuća. Ako možete izaberite tkanine od organskog pamuka, lana ili konoplje.

Treća

Umjesto plastičnih koristite platnene vrećice

Plastične vrećice jako zagađuju okoliš. Ugrožene su flora i fauna jer dugo ostaju u prirodi. Platnene vrećice nemaju takav loš uticaj. Najvažnije da ih se sjetimo ponijeti pri odlasku u kupovinu.  Prednost platnenih su ako ih poderemo možemo ih sami popraviti a kad ih zaprljamo nema druge nego ih oprati, puno su čvršće u slučaju veće težine koju nosimo neće se pokidati. Ako ih sami izrađujete možete ih ukrasiti po želji ili poslati poruku putem njih.

Četvrta

Razvrstavanje otpada

Ova promjena može puno pomoći kod recikliranja. Najbolji primjer je odvajanje papira od preostalog otpada. Takav papir se može procesom recikliranja ponovo upotrijebiti za proizvodnju novog papira. Taj se proces može ponavljati pet puta. Jedna tona prikupljenog papira spašava 17 stabala od rezanja. Toliko ih se inače posječe tokom klasičnog načina proizvodnje uz vrlo veliku potrošnju vode i električne energije.

Peta

LED žarulje

Koristite LED žarulje! Njihova najveća prednost je smanjenje potrošnje energije uz zadržavanje kvalitete svjetla. U odnosu na dosadašnje tehnologije LED se najviše približila kvaliteti svjetla koju je proizvodila žarulja sa žarnom niti. Pri kupovini LED žarulja provjerite boju svjeta i jačinu svjetlosti. Nisu sve boje prikladne za sve prostore. Postoje razlike u odnosu na prijašnje oznake. W – Wat, L – lumen

DODATNA
Vožnja biciklom – jedna od najzdravijih navika. Pruža slobodu kretanja oslobađa vas gužve u prometu i obaveze čekanja prijevoza.