Rasvjeta

Općenito o rasvjeti

Rasvjeta je bitan dio našeg životnog prostora i zajedno sa ostalim elementima čini važnu cjelinu. Dobro djeluje i na opće raspoloženje. Kod izbora žarulje obratite pažnju na boje svjetla žarullje (tople i hladne) koje imaju uticaj na doživljaj prostora.

LED rasvjeta je danas najraširenija vrsta rasvjete koja je u upotrebi. Njezine karakteristike su ekonomičnost u svakom pogledu. Na prvom mjestu je manja potrošnja, manje zagrijavanje žarulje i odličnoj razini osvjetljenosti. Radna temperatura LED žarulja je 50°C što je znatno niže od dosadašnjih vrsta rasvjete koje smo koristili. Odlična razina osvjetljenosti se ogleda prije svega u izboru jačine žarulje.

Osnovna podjela rasvjete je na unutarnju i vanjsku te mnoge pod vrste. Neki od primjera jedne su stolne lampe, podne, zidne i različite vrste stropne rasvjete. Vanjsku rasvjetu predstavljaju led reflektori, zidna rasvjeta, lampe sa senzorom, podna za terase i rasvjeta poslovnih objekata.

Funkcija rasvjete je da nam olakša i uljepša svakodnevni život i rad. Ona stvara atmosferu u domu i zato je birajte ovisno o prostoru za koji je namjenjena.

U dnevnoj sobi napravite intimniju atmosferu birajući glavni luster i par dodatnih stolnih lampi.

U kuhinji gdje vam je potrebno više svjetla nemojte štediiti.

Blagovaonu obogatite zanimljivom visilicom iznad stola.

Rasvjetu birajte tako da ispunite neke bitne preduvjete te da konačno ugodite i razveselite prije svega sebe.

Moderna rasvjeta u dnevnom boravku

Dnevni boravak je mjesto gdje redovito provodimo najviše vremena i funkcionira na različite načine. Uključuje aktivnosti od druženja, gledanja tv-a, čitanja i odmaranja. Zato je važno da bude ugodno mjesto za boravak.

Sve to postižemo uključujući različite detalje koji tome doprinose. Zanimljiva slika, fotografija, ilustracija, vaza, cvijeće ili lampa. Time unosimo dozu osobnosti i životnog stila. 

Modernu rasvjetu za dnevni boravak čine boje, materijali kao i arhitektura prostora u kojem se nalazi. Materijali koji se koriste u izradi su metal, staklo, tkanina, akril i karton. Moderna rasvjeta je svojom ponudom nadmašila tipične prijašnje stilove izrade različitih rasvjetnih tijela. Zbog sposobnosit da svaki prostor pretvori u prostor sa više atmosfere postala je veoma tražena.   

Najbolja moderna rasvjeta pružit će vam ne samo estetsku kvalitetu nego i energetsku štedljivost. Postoje one koje se odmah zapažaju ali i lagano skrivene u različitim dobro osmišljenim mjestima.

Kuhinjska rasvjeta

Povezanost dnevnog boravka kuhinje i blagovaone je neraskidiva. Moderan način života spojio je ta tri nekad zasebna prostora u jedan. Prednosti su brojne ali to donosi i različita pitanja kako urediti takav prostor. Posebno kada se radi o rasvjeti.

Za kuhinju predvidite više rasvjetnih tijela. Pored visilice za kuhinju potrebna je dodatna rasvjeta na radnim površinama. Blagovaonski prostor osvjetlite lusterom. Ako vam se ne poklapa raspored blagovaonskog stola sa izvodom za struju onda je to problem. Riješite ga dužim tekstilnim kabelom u boji tako da premostite prostor stropnim vijkom i dovedete luster točno iznad stola.

Rasvjeta u spavaćoj sobi

Uz spavaću sobu asocijacija je odmor i spavanje. Pored udobnog kreveta, ormara, noćnih ormarića i mirnih boja na zidu rasvjetna tijela doprinjet će funkcionalnosti spavaće sobe. Pored lustera kao glavno rasvjetno tijelo možete koristiti stolne lampe na noćnim ormarićima. Za luster koristite regulator jačine svjetla (dimer). Obavezno birajte LED žarulje sa umjerenom jačinom svjetla. Uz meko svjetlo lakše ćete zaspati.