Rasvjeta

Općenito o rasvjeti

Rasvjeta je bitan dio našeg životnog prostora i zajedno sa ostalim elementima čini važnu cjelinu. Dobro djeluje i na opće raspoloženje. Kod izbora žarulje obratite pažnju na boje svjetla žarullje (tople i hladne) koje imaju uticaj na doživljaj prostora.

LED rasvjeta je danas najraširenija vrsta rasvjete koja je u upotrebi. Njezine karakteristike su ekonomičnost u svakom pogledu. Na prvom mjestu je manja potrošnja, manje zagrijavanje žarulje i odličnoj razini osvjetljenosti. Radna temperatura LED žarulja je 50°C što je znatno niže od dosadašnjih vrsta rasvjete koje smo koristili. Odlična razina osvjetljenosti se ogleda prije svega u izboru jačine žarulje.

Osnovna podjela rasvjete je na unutarnju i vanjsku te mnoge pod vrste. Neki od primjera jedne su stolne lampe, podne, zidne i različite vrste stropne rasvjete. Vanjsku rasvjetu predstavljaju led reflektori, zidna rasvjeta, lampe sa senzorom, podna za terase i rasvjeta poslovnih objekata.

Funkcija rasvjete je da nam olakša i uljepša svakodnevni život i rad. Ona stvara atmosferu u domu i zato je birajte ovisno o prostoru za koji je namjenjena.

U dnevnoj sobi napravite intimniju atmosferu birajući glavni luster i par dodatnih stolnih lampi.

U kuhinji gdje vam je potrebno više svjetla nemojte štediiti.

Blagovaonu obogatite zanimljivom visilicom iznad stola.

Rasvjetu birajte tako da ispunite neke bitne preduvjete te da konačno ugodite i razveselite prije svega sebe.

Moderna rasvjeta u dnevnom boravku

Dnevni boravak je mjesto gdje redovito provodimo najviše vremena i funkcionira na različite načine. Uključuje aktivnosti od druženja, gledanja tv-a, čitanja i odmaranja. Zato je važno da bude ugodno mjesto za boravak.

Sve to postižemo uključujući različite detalje koji tome doprinose. Zanimljiva slika, fotografija, ilustracija, vaza, cvijeće ili lampa. Time unosimo dozu osobnosti i životnog stila. 

Modernu rasvjetu za dnevni boravak čine boje, materijali kao i arhitektura prostora u kojem se nalazi. Materijali koji se koriste u izradi su metal, staklo, tkanina, akril i karton. Moderna rasvjeta je svojom ponudom nadmašila tipične prijašnje stilove izrade različitih rasvjetnih tijela. Zbog sposobnosit da svaki prostor pretvori u prostor sa više atmosfere postala je veoma tražena.   

Najbolja moderna rasvjeta pružit će vam ne samo estetsku kvalitetu nego i energetsku štedljivost. Postoje one koje se odmah zapažaju ali i lagano skrivene u različitim dobro osmišljenim mjestima.

Kuhinjska rasvjeta

Povezanost dnevnog boravka kuhinje i blagovaone je neraskidiva. Moderan način života spojio je ta tri nekad zasebna prostora u jedan. Prednosti su brojne ali to donosi i različita pitanja kako urediti takav prostor. Posebno kada se radi o rasvjeti.

Za kuhinjsku rasvjetu predvidite više rasvjetnih tijela. Pored visilice za kuhinju potrebna je dodatna rasvjeta na radnim površinama. Blagovaonski prostor osvjetlite lusterom. U slučaju da vam se ne poklapa raspored blagovaonskog stola sa izvodom za struju to riješite na način da dužim tekstilnim kabelom u boji premostite prostor stropnim vijkom i dovedete luster točno iznad stola.

Rasvjeta u spavaćoj sobi

Uz spavaću sobu asocijacija je odmor i spavanje. Pored udobnog kreveta, ormara, noćnih ormarića i mirnih boja na zidu rasvjetna tijela doprinjet će funkcionalnosti spavaće sobe. Pored lustera kao glavno rasvjetno tijelo za rasvjetu u spavaćoj sobi možete koristiti noćne lampe na noćnim ormarićima. Obavezno birajte LED žarulje sa umjerenom jačinom svjetla. Uz meko svjetlo ugodnije ćete pročitati nešto prije spavanja.