Koju LED žarulju izabrati

Led žarulje

Žarulje smo donedavno kupovali na jednostavan i razumljiv način.

Znali smo da nam treba žarulja od 100W i to je bilo dovoljno. Dolaskom LED tehnolgije stvari su se promijenile.

Mijenja se način označavanja što u velikoj ponudi malo zbunjuje potrošače. Da bi pojednostavili situaciju u tablici možete vidjeti nove vrijednosti označavanja. Tablica prikazuje jačinu svjetla između LED i klasičnih žarulja

Nekada se jačina žarulje mjerila u W-vatima a danas je to u lumenima. Klasična žarulja od 100W danas ima vrijednost od 1600 lumena.

Štedljivost

Najveća prednost LED žarulja je njene energetska štedljivost. Nekada je za dobivanje svjetla koristila 10% a 90% energije je odlazilo na toplinu. Danas je ta situacija obrtnuta. Samo 5% odlazi na toplinu a ostali dio energije se pretvara u svjetlost.

Životni vijek

Led tehnologija izrade žarulja omogućava veću izdržljivost. Većina ih je označena da izdrži do 50000 sati. Međutim vremenom jačina svjetla se postepeno smanjuje.

Boja svjetla

Boja se računa u stupnjevima Kelvina (°K). Podjela ide od 2200°K do 7500°K.Boja svjetlosti zarulje, tablica koja prikazuje vrijednosti

Preporuka ide prema žaruljama koje imaju boju svjetla u rasponu od 2700°K-3500°K zbog toga što bojom najbliže odgovara prirodnoj svjetlosti . Ostale boje se koriste za upotrebu u poslovnim prostorima.

LED žarulje vam mogu donijeti uštedu i bolju osvjetljenost vaših stambenih prostora.