Na koju visinu postaviti luster

Luster je nezaobilazan dekorativni element našeg doma. U prvom redu namjenjen za rasvjetu u dnevnom boravku. Vremenom su se navike stanovanja mjenjale. Tako se i luster prilagođavao oblikom i bojom vrsti prostora.

Postupno se iz boravka preselio u kuhinju i blagovaonu a zatim i u preostali dio kuće ili stana. Kvalitetno osvjetljenje čini naš dom ugodnim mjestom za boravak. Omogućava ugodnije obavljanje poslova ili zabavu s obitelji i prijateljima. Razlika između visilice i lustera je u tome što je visilica ograničena na samo jedan izvor svjetla a luster uključuje više njih. Lusteri za dnevni boravak pored funkcionalnog ima i dekorativnu vrijednost.

Izbor materijala

Bogata ponuda na tržištu uključuje veoma različite materijale. Nekad davno vrlo omiljeni i kao znak prestiža kristalni lusteri zamjenjeni su modernim dizajnerskim rješenjima. Veliki izbor materijala i inovativan pristup u dizajnu pored klasičnih doveo je do upotrebe drveta, pluta, kartona i bambusa. Svi oni spadaju u skupinu eco friendly materijala. Najveća prednost im je da smanjuju zagađenje, mogu se reciklirati i nemaju štetan uticaj na prirodu.

Savjeti prije postavljanja lustera

Prije kupovine i postavljanja lustera napravite mini procjenu prostora. U nju uključite važne dimenzije kao što su veličina prostora, visina stropa i mjesto postavljanja lustera. U računicu uključite i žarulje. Izaberite LED žarulje dovoljno jake da osvijetle predviđeni prostor. Ugodnije oku su LED žarulje sa topolom bojom svjetla.

Nadopunite postojeći izgled sobe sa lusterom koji birate. Luster mora pružati ravnomjernu svjetlost za strop, zidove i pod. Sa stropnom svjetiljkom vaš će dom zasjati u punom sjaju. Nakon izbora lustera važno je na koju visinu ga postaviti.

Kako odrediti visinu na koju treba postaviti luster?Skica dnevne sobe

Treba voditi računa ako je na otvorenom dijelu sobe neka visina bude najmanje 200 cm. Ta visina će omogućiti nesmetani prolaz. Kada se radi o dnevnom boravku preporuka je postaviti ga na  istu visinu. Kao centralno rasvjetno tijelo često se ispod lustera nalaze različiti oblici stolića. Tada po želji možete spustiti luster.

Kuhinjska rasvjeta, na koju visinu postaviti luster?Skica objeda za blagovaonskim stolom

Kad luster visi iznad stola u blagovaoni ili iznad kuhinjskog otoka, prostor između lustera i površine stola treba biti između 75 – 100 cm. U slučaju da imate višestruke lustere u nizu iznad kuhinjskog otoka, razmak između njih ostavite 30 cm.

Savjeti

Izbjegavajte kupovinu lustera većeg od širine blagovaonskog stola.
Birajte žarulje manje jačine jer neće uzrokovati reflektiranje.