Eco friendly proizvodi

Svi smo okruženi različitim proizvodima. Mnogi od njih nakon upotrebe završe na otpadu umjesto da se odvajaju i recikliraju. Eco friendly proizvode od održivih materijala moguće je reciklirati i ponovo upotrijebiti.

Ilustracija kugle zemaljske sa natpisom Go eco friendly iznadO eco friendly proizvodima

Najbolji način očuvanja okoliša je njihova upotreba. Od eco friendly proizvoda imamo društvenu, ekonomsku i ekološku korist. Stoga je bitno da mnogobrojni proizvodi učestvuju u očuvanju okoliša. Eco predstavlja način života koji ima pozitivan uticaj na sva živa bića.

Zdraviji način života

Osigurava živjeti u skladu s prirodom. Osim toga pored pozitivnih efekata nudi i osjećaj opuštenosti. Upotrebom prirodnih i organskih proizvoda postajemo dio pozitivnih promjena. Zeleni proizvodi kvalitetnije su napravljeni u odnosu na klasične i traju duže. Razvijaju naviku koja se nastavlja i prenosi dalje.

Najvažnije prednosti

Eco friendly su dokazano dobri za okoliš i sprečavaju narušavanje ljudskog zdravlja. Odličan primjer su upotreba solarnih panela u projektima stanogradnje. Štednja se ogleda u niskoj cijeni održavanja. Nedostatak je veća početna cijena. Promoviraju zeleni život koji pomaže uštedi energije i sprečavaju onečišćenje zraka i vode. Zagađenjem zraka stvaraju se staklenički plinovi. Oni zadržavaju sunčevu toplinu u atmosferi a to dovodi do globalnog zatopljenja. Sva je voda na zemlji povezana. Posljedično istjecanjem otpadnih voda onečišćenje se povećava tako da ni jedan eko sistem ne ostaje pošteđen. Stoga se zagađenjem smanjuje količina kisika u vodi potrebnog biljkama i ribama. To vodi do njihovog uginuća i voda postaje neupotrebljiva. 

Ambalaža

Najvažnije je da ambalaža štiti proizvod a ako je eco friendly štiti i prirodu. Osim toga ambalaža omogućavai lakšu upotrebu i transport. Na njoj su naznačeni sastav proizvoda, deklaracije i različita dizajnerska rješenja. Nakon što posluži svojoj namjeni završava u otpadu. Da bi se smanjile količine otpada osim od kartona uvodi se i biorazgradiva ambalaža. Iskorištena i prikupljena ambalaža se može ponovo upotrijebiti kao što je slučaj sa kartonom. U tom slučaju otpad ponovo postaje sirovina. Odgovorne tvrtke vode računa da im ambalaža bude ekološka. Odličan primjer je ambalaža stolne lampe kojeg možete iskoristi za spremanje različitih sitnica.

Recikliranje

Papirom se svi i dalje vrlo često služimo. Počevši od poslova u uredu, preko računa koji stižu, dnevnih novina i časopisa koje čitamo. Većina toga završi u otpadu. Radije nego da ga bacimo sa svim ostalim otpadom zajedno, mogli bi ga sakupiti posebno. Tako izdvojen papir se u postupku recikliranja ponovo upotrebljava za proizvodnju papirnatih proizvoda. Stoga je recikliranje najsigurniji način zaštite prirode. Recikliranje i klasicni nacin proizvodnje papira, potrosnja resursa kroz prikaz u tabliciProces recikliranja se može ponoviti pet puta. Pri tome je najvažnije da se puno štedi na drvetu, vodi i el.energiji.

Osim različitih papira recikliranjem se proizvode i mnoge vrste kartona. Sva Carton light rasvjetna tijela proizvedena su od reciklirane vrste kartona.