5 ekološki prihvatljivih savjeta za održiviji život

Ekološki prihvatljivi pristup, osim što pozitivno utječe na okoliš, pomaže nam i da uštedimo novac. U ovom članku predstavit ću Vam pet savjeta za očuvanje okoliša. Ovi savjeti su jednostavni i jeftini, a svi ih možemo primijeniti u svakodnevnom životu.

Prvi

Zamjenite plastične boce staklenim!

Mnogi od nas koriste plastične boce za vodu. Ova navika, iako ne izgleda štetno ipak ne utiče dobro na okoliš. Naime, plastične boce se teško razgrađuju i završavaju u prirodi i otpuštaju štetne tvari u vodu koju pijemo. Umjesto toga koristite staklene boce. Staklene boce su dugotrajnije a kada se razbiju, mogu se reciklirati i ponovno proizvesti korisni proizvodi.

Drugi

Odjeća i obuća od organskih ili recikliranih tkanina

Tekstilna industrija jedna je od najvećih zagađivača okoliša, a pamuk koji se koristi za proizvodnju odjeće ima loš utjecaj na prirodni okoliš. Naime, uzgoj pamuka zahtijeva veliku količinu pesticida i vode, a uzgoj genetski modificiranog sjemena dodatno pogoršava situaciju. Međutim, postoji organski pamuk koji se uzgaja bez pesticida i genetski modificiranog sjemena. Iako je skuplji, izdržljiviji je i bolje kvalitete. Lan i konoplja su također visoko održive kulture koje se koriste za proizvodnju odjeće i obuće.

Treći

Umjesto plastičnih koristite platnene vrećice

Plastične vrećice su veliki zagađivač okoliša jer jako dugo ostaju u prirodi i ugrožavaju floru i faunu. Umjesto plastičnih, koristite platnene vrećice. Najvažnije je da ih se sjetite ponijeti sa sobom pri odlasku u kupovinu. Prednost platnenih vrećica je što ih možemo popraviti ako se poderu, a kad se zaprljaju, jednostavno ih operemo. Također su puno čvršće i mogu izdržati veću težinu.

Četvrti

Razvrstavanje otpada

Recikliranje je postalo sve popularnije u posljednjih nekoliko godina, a pravilno razvrstavanje otpada može značajno doprinijeti tom procesu. Osim što smanjujemo količinu otpada koji završava na odlagalištima, razvrstavanjem otpada pomažemo i u zaštiti okoliša.

Jedan od najčešće recikliranih materijala je papir. Najbolji primjer je odvajanje papira od preostalog otpada. Odvojeni papir se može procesom recikliranja ponovo upotrijebiti za proizvodnju novog papira. Taj se proces može ponavljati pet puta. Dakle, razvrstavanjem papira, ne samo da pomažete u zaštiti okoliša, već i doprinosite očuvanju šuma jer se jedna tona prikupljenog papira može koristiti umjesto 17 stabala koja bi se inače posjekla tokom klasične proizvodnje papira.

Peti

LED žarulje

Nakon što ste odabrali LED žarulju, potrudite se da ih isključite kad ih ne koristite. To je jedan od najjednostavnijih načina da smanjite potrošnju energije. Također, preporučujemo vam da koristite prirodnu svjetlost koliko god je to moguće. Na primjer, kad vam nije potrebno svjetlo u sobi, isključite ga i otvorite zavjese kako bi u prostor ušlo prirodno svjetlo.

Zaključak

Ovih pet savjeta su samo početak na putu prema održivijem životu. Ne morate odmah sve promijeniti, ali svaki korak je važan. Počnite s jednim savjetom i postupno dodajte druge. Osim što ćete pomoći prirodi i okolišu, primijetit ćete i pozitivne promjene u svom životu. Na primjer, korištenjem LED žarulja možete uštedjeti na računu za struju, a nošenjem vlastitih platnenih vrećica možete smanjiti troškove na plastične vrećice koje se često naplaćuju u trgovinama.

Kao što vidite, postoji mnogo načina da učinimo svijet održivijim i boljim mjestom za život. Nadam se da su vam ovi savjeti bili korisni i da ćete ih primijeniti u svakodnevnom životu. Svi možemo dati svoj doprinos očuvanju okoliša i prirode, samo trebamo biti svjesni svojih postupaka i djelovati u skladu s tim.