Eco friendly za početnike

Što znači eco friendly pojam koji tako često čujemo? Kako je zagađenje okoliša i njegov očiti uticaj na prirodu promijenio pristup dizajnu i načinu proizvodnje? Da li je kružna ekonomija odgovor na prekomjerno uništenje prirode?

Što znači eco friendly

Eco friendly izraz se odnosi na proizvode koji pomažu u očuvanju okoliša značajno smanjujući zagađenje. Imaju mogućnost recikliranja i direktno smanjuju potrošnju energije. I mi sami možemo dodati par eco friendly navika u našu svakodnevicu.

Zagađenje okoliša

Zagađenje okoliša podrazumjeva zagađenu vodu, zrak i tlo. Do zagađenja prirode širih razmjera došlo je uslijed prekomjerne proizvodnje i korištenja prirodnih resursa. Nije se vodilo računa o tome kako će se sve to u budućnosti odraziti na nas i prirodu. Kao rezultat dobili smo klimatske promjene a time jačanje mjera za zaštitu okoliša. Jedna od najboljih je recikliranje. Tim procesom se prikupljeni otpad postupkom razdvajanja ponovo pretvara u korisne predmete.

Sve to potaknulo je veće korištenje zelenih izvora energije sunce, vjetar i vodu. Odgovorniji proizvođači su počeli više voditi računa o materijalima i načinu proizvodnje. Eco friendly je postao nezaobilazan termin a svi proizvodi sa takvim predznakom vrlo poželjni. Stoga više o takvoj vrsti proizvoda pogledajte ovdje.

Kružna ekonomija

Pojam kružne ekonomije u principu pokušava imitirati prirodu u kojoj pojam otpada ne postoji. Priroda ima savršeno zatvoren krug.

Pokušaj stvaranja kružne ekonomije omogućava ponovnu upotrebu i recikliranje eko proizvoda te čuvanje okoline. Naglasak je na proizvodnji dugotrajnijih proizvoda uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovo je jedan od načina za smanjenje otpada jer im se produžava životni vijek.
Ambalaža koja je sastavni dio svih proizvoda predstavalja poseban eco friendly izazov. Bez nje bi se proizvodi prije dolaska u trgovinu oštetili ili u slučaju hrane pokvarili. Međutim većina se jednom iskoristi te baci i pretvara u otpad.

Održivi razvoj

Održivi razvoj uključuje ekonomiju, prirodu i društvo. Pokušava da se napredak i razvoj nastave bez štetnog uticaja na prirodu.
Ideja je da razvoj ne smije ugrožavati budućnost onih kojih dolaze poslije nas. Održivi razvoj postao je globalan i njime se pokušava potaknuti održivo korištenje resursa na međunarodnoj razini. Društvo ne može biti održivo ako ima bržu potrošnju resursa prije nego se oni obnove.

Eko dizajn

Omogućava uključivanje različitih ekoloških pitanja kroz dizajn proizvoda. Ono ima za cilj da poboljša gotov proizvod za vrijeme i nakon njegove upotrebe. Puno se vodi računa i o pakovanju samog proizvoda. Zato mu kreativci i posvećuju istu pažnju kao i proizvodu. Odličan primjer je kartonsko eco friendly pakovanje koje je dio svakog od Carton light proizvoda.