Svjetlo i rasvjeta

U interijeru

Kod uređenja vašeg interijera uzmite u obzir da je rasvjeta vrlo važan dio. Često nakon useljenja u novi dom ili nakon renoviranja osim osnovnih žarulja trajno rješenje iz različitih razloga ostavljamo za kasnije. Međutim za ugodniji život svjetlost a time i rasvjeta su vrlo važne jer direktno utiču na nas i naše raspoloženje.

Dnevno svjetlo

Primjerice dnevno svjetlo ima količinu UV zračenja koji koži treba za njeno dobro funkcioniranje. Uloga rasvjete je da pokuša imitirati dnevnu svjetlo. Odnos dnevnog svjetla i rasvjete je važno za dobru osvjetljenost prostora. Kada je slaba osjvetljenost u pitanju možemo si pomoći sa dodatnim rasvjetnim tijelima.

Koje su vrste rasvjete?

Postoje različite vrste a podjele idu od unutarnje,vanjske, direktne, indirektne, opća, akcentna, stropna, zidna i podna. Kombinacijom direktne i indirektne dobiva se najbolja osvjetljenost. Kao dodatnu rasvjetu najbolje upotrijebiti stolne lampe jer su manjih dimenzija i lako prenosive. Nekoliko stolnih lampi na pravom mjestu ili u kombinaciji sa podnom lampom dobro će nadoknaditi slabo osnovno osvjetljenje. Termin akcentna rasvjeta pomaže da naglasite dio koji vam je važan ili da istaknete predmete koji se tu nalaze.  To mogu biti vaša fotelja u kojoj uživate kad čitate ili gledate tv, noćni ormarići u spavaćoj sobi, na polici u hodniku ili u sobi kod vašeg mališana je idealan primjer.

Kratka povijest žarulje

Žarulje kao neizostavni dio rasvjete su prošle dug put. Krajem osamnaestog stoljeća izumljena je prva i tokom godina se usavršavala. Na početku devetnaestog stoljeća je i zaživjela a funkcionirala je na principu termičkog zračenja. Stakleni dio se ispuni vakumom a žarna nit koja je unutra na nju se dovede električna energija te tako proizvodi svjetlost. Nedostatci klasične žarulje sa žarnom niti su da se puno grijala i veliki dio energije je odlazio na njeno zagrijavanje, ali njena najveća prednost je boja svjetlosti koja je najbliža prirodnom svjetlu. Razvojem tehnologije i ulaganjem u izvore svjetlosti došli smo u priliku koristiti tehnologiju led žarulje kao zamjena za klasičnu. Ta vrsta rasvjete sve više ulazi u upotrebu. Led rasvjeta u usporedbi sa klasičnom daje istu količinu osvjetljenosti koristeći 20% vlastite snage. Tako da njihovom upotrebom smanjujemo potrošnju električne energije i smanjujemo troškove.

Boje svjetla

Što se tiče boje svjetla one se računaju u stupnjevima Kelvina (°K). Podjela ide od 2200°K do 7500°K. Preporuka ide prema žaruljama koje imaju boju svjetla u rasponu od 2700°K-3500°K zbog toga što bojom odgovara svjetlosti koje su proizvodile nekadašnje klasične žarulje. Ostale boje se koriste za upotrebu u poslovnim prostorima, kuhinjama, kupaonicama i za osvjetljavanje izloga.

Led žarulje su i dio standardnog paketa, dolaze kao dio svih Carton light proizvoda. Tako tri led žarulje E-27 topline boje 2700°K jačine 60W dolaze kao dio proizvoda modularnog lustera Polygon-9. Luster je pogodan kao direktan izvor svjetla u dnevnoj sobi. Tri zasebna modula omogućavaju lusteru jednostavno oblikovanje u dva potpuno različita oblika.