O lampama

Stolne lampe

Sve su češće sastavni dio naših životnih prostora. Mogu se koristiti kao dio dodatne rasvjete čime poboljšavaju postojeću osvjetljenost i naglašavaju pojedine dijelove vašeg prostora. Pripadaju u kategoriju unutarnje rasvjete. Stolna lampa svojom veličinom, oblikom i bojom dodaje dozu osobnosti cijelom ambijentu. Prikladne su za veliku većinu prostorija počevši od dnevne sobe, spavaće, dječije i hodnika. Preko dana dnevna količina svjetlosti nam je dovoljna ali dolaskom večeri svjetla se pale.

Različiti uticaji 

Kroz vrijeme stolne lampe su se mijenjale a na to su imale poseban uticaj različiti umjetnički pravci i razvoj tehnologije u izboru novih mateijala. Na početku dizajn lampe je bio krut i svodio se na osnovni oblik. Proizvođači su ih izlagali u različitim poslovnim  prostorima. Nakon određenog vremena kad su se privikli na njih put je bio otvoren za širu publiku. Početkom prošlog stoljeća majstori za izradu stolnih lampi su bili veoma cijenjeni jer su lampe rađene ručno različitim tehnikama od stakla i bronce.

Razvoj kroz vrijeme

Kratkom kronologijom prošlog stoljeća vidimo da je nakon izuma žarulje i njenim uvođenjem u širu upotrebu te glamur i raskoš dvadesetih  godina vidljiv i na dizajnu lampe. Dolaskom art decoa tridesetih u upotrebu dolaze novih materijali kao što je bakelit i plastika, dok je poratno vrijeme donijelo drugu vrstu arhitekture a sa tim i unutarnje uređenje. Kroz šezdesete i sedamdesete intenzivno se razvija pop i rock kultura. Bunt protiv dosadnih i ustaljenih klišeja življenja i ponašanja je prisutan na svakom koraku. Osim toga napretkom i tehnološkim razvojem došlo se do novih materijala a izdvajaju se između ostalih plastika i pluto. Sve te promjene vidljive su i na polju dizajna. Osamdesete se vraćaju počecima prošlog stoljeća a devedesete donose shabby chic i upotrebu velikih uzoraka. Dizajn današnjeg vremena odlikuje se jednostavnim i pročišćenim linijama. Doprinos toj različitosti izbora materijala, oblika i boja pridružuje se i karton kao jedan od ekološko održivih materijala. To znači da upotrebom kartona smanjujemo loš uticaj na prirodu jer se materijal proizvodi procesom recikliranja. Kao odličan primjer izdvojio bih naš proizvod, Stripes stolnu lampu koja je ručni rad izrađena upravo od recikliranog kartona.

Kartonske stolne lampe!

Zanima vas, saznajte više.

Ispunite kviz